SIKERESEN ZÁRULTAK A MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG ÉS A MAGYAR LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG GRASSROOTS LABDARÚGÁS TÉMÁJÚ PEDAGÓGUS-TOVÁBBKÉPZÉSEI

Lezárultak Az alsó tagozatos „grassroots” labdarúgás módszertani és gyakorlati alapjai – alkalmazása az iskolai testnevelésben és A „grassroots” labdarúgás módszertani és gyakorlati alapjai az 5–12. évfolyam iskolai testnevelésében című pedagógus-továbbképzések, amelyeket a Magyar Diáksport Szövetség Magyar Labdarúgó Szövetséggelegyüttműködésben indított 2016 őszén.

A 30 órás, ingyenes, akkreditált továbbképzések során a résztvevők megismerték a „grassroots” labdarúgás programjának 1–4. évfolyamra vonatkozó céljait, fejlesztési feladatait, elméleti és módszertani alapjait, illetve a kapcsolódási és fejlesztési lehetőségeket a felső tagozatos „grassroots” labdarúgás oktatására vonatkozóan, továbbá a grassroots labdarúgás programjának 5–12. évfolyamra vonatkozó céljait, fejlesztési feladatait, elméleti és módszertani alapjait is.

Az alsó tagozatra vonatkozó továbbképzéseket 2233 fő, míg az 5–12. évfolyamra vonatkozó tréningeket 2648 pedagógus végezte el sikeresen országos szinten, azaz mindösszesen 4881 tanító és testnevelő tanár szerzett tanúsítványt a közel 350 képzési alkalom során.

Kovács Kálmán ötvenhatszoros válogatott labdarúgó, képző, gyakorló testnevelő tanár több pedagógus-továbbképzést is tartott, amelyeken rendkívül lelkes, aktív résztvevőkkel találkozott. „Ma már nem elég bedobni a focilabdát a testnevelésórán a gyerekek közé, fontos, hogy irányított játékokkal színessé és változatossá tegyük az órákat. A képzéseken éppen ilyen gyakorlatokat sajátíthattak el a pedagógusok, illetve azt a rendkívül pozitív szemléletet, hogy ne a versenyzésen, hanem az örömszerzésen legyen a hangsúly.” – emelte ki az MDSZ-MLSZ-továbbképzések trénere.

Kovácsné Fekete Veronika, a Berhidai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanítónője résztvevője volt a továbbképzésnek: „Éppen egy elsős osztályom volt, amikor a tréninget elvégeztem, és azonnal be is vetettem a tanultakat a testnevelésórákon. Hatalmas sikerem volt az újításokkal, a gyerekek nagyon élvezték a focis órákat. Így nekem is sikerélményt jelentett, pedig addig a futball nem is állt közel hozzám.” – mondta el véleményét a tanítónő.

A képzést sikeresen elvégző pedagógusok jogosulttá váltak az MLSZ Bozsik Intézményi Labdarúgó Utánpótlás-nevelési Programban sportcsoportvezetői feladatok ellátására.

A Közép-Magyarország régióban megvalósuló továbbképzési alkalmakat a Magyar Labdarúgó Szövetség, a kevésbé fejlett régiókban megvalósuló tréningeket pedig a Magyar Diáksport Szövetség finanszírozta az EFOP-3.2.10-16-00001 jelű, Tehetséggondozás sport által című kiemelt projekt keretében.