HIVATALOSAN IS ELSTARTOLT A DO60 MOZGALOM A HIPE 2018 – NEMZETKÖZI TESTNEVELÉSI KONFERENCIÁN #TÁRSAK #JÁTÉK

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) az elmúlt időszak hagyományait követve, 2014 és 2016 után idén is megrendezte a HIPE (Hungarian International Conference on Physical Education) névre keresztelt, nemzetközi részvétellel zajló testnevelési konferenciáját. A Szövetség a rendezvényen útjára indította azt a hosszú távú mozgalmat, amely az iskoláskorú gyerekek napi legalább 60 perces testmozgásának fontosságára hívja fel a figyelmet.

A HIPE konferencia 2018. november 15-16-án zajlik Budapesten a Kopaszi-gáton található Öbölházban. Az eseményt Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke nyitotta meg dr. Latorcai Csabával, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) közigazgatási államtitkárával és dr. Beneda Attilával, az EMMI családpolitikáért felelős helyettes államtitkárával. A rendezvény megnyitóján részt vett továbbá dr. Vitályos Eszter, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára és Sárfalvi Péter, az EMMI sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is. Balogh Gábor köszöntőjében hangsúlyozta: „A mi missziónk az, hogy olyan családok éljenek Magyarországon, ahol a gyermekek és a szülők testi és lelki egészsége, fizikai állapota kiváló. Hisszük, hogy ez az egyik alapja annak, hogy olyan generációk nőjenek fel, amelyek tagjai a munkaalapú társadalomban nem csupán tudásuk, felkészültségük, hanem egészségi állapotuk okán is megállják majd a helyüket. Az egészséges életmódra nevelést gyermekkorban kell elkezdeni, és ebben mi kiemelt felelősséget érzünk.” Az esemény az EFOP-3.2.8-16-2016-00001 T.E.S.I. -2.0 Beavatkozások a minőségi (inkluzív) testnevelés oktatás és képzés megvalósítása érdekében elnevezésű projekt keretében kerül megrendezésre.

A kétnapos konferencia programja hazai és nemzetközi előadók közreműködésével a Családok Éve szempontjából is fontos kérdéseket boncolgat az egészségfejlesztő testmozgás témájában úgy, mint az egészségtudatos életvezetés helyzete, a testkulturális műveltség szerepe a köznevelésben, de szóba kerül az is, hogy miként lehet a sportos, aktív iskolákat egy minőségirányítási és védjegyrendszer keretében megszólítani.

A konferencia nyilvánosságát megragadva a Magyar Diáksport Szövetség útjára indította a DO60, azaz a „Do Sixty” kezdeményezést. A #Társak #Játék szlogen mentén meghirdetett, hosszú távú diáksportmozgalom fő célja, hogy lehetőség szerint minden, de legalábbis minél több iskoláskorú gyermek, tanuló életébe beépüljön a napi legalább 60 percig tartó közepes-erős testmozgás. Ez a mozgásmennyiség és – intenzitás az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlásának felel meg az 5–17 éves korosztályban. Mivel az MDSZ a mozgalom révén, valamint az azt kísérő kampányában is a rendszeres és mindennapos testmozgás fontosságára kívánja felhívni a figyelmet, a Szövetség – Facebook – csatornáján keresztül – mostantól 60 napon át hasznos, praktikus ötleteket ad a felnőtteknek, elsősorban a szülőknek és az iskolákban dolgozóknak, hogy miként tudnak ehhez a célkitűzéshez hozzájárulni.

A mozgalom és a kampány 2019-ben is tovább folytatódik, újabb véleményvezérek és influencerek bevonásával.
DO60 #Társak #Játék kezdeményezés célja, hogy a diáksportban meghatározó filozófiává váljon a grassroots sport megközelítés, azaz az eredmények, a helyezések és a győzelem mellett – és számos esetben azok helyett – helyezzünk nagyobb hangsúlyt az egészségközpontúságra, a gyerekek életkori sajátosságaira, személyiségfejlődésére és belső motivációjára, így különösen a játékra és a sportolás közben szerzett pozitív, társas élményekre, elérve ezzel, hogy a diáksport érzelmileg biztonságos környezetet jelentsen a tanulóknak.

Az MDSZ jelenleg is számos programot fejleszt az iskolák és a pedagógusok részére a DO60 kezdeményezés jegyében:

  • DO60 Diáksportfesztiválok: a fesztivál típusú lebonyolítási rendszerben megvalósuló sporteseményeket az MDSZ kísérleti jelleggel teszteli az alsó tagozatos gyermekek körében 2020-ig, összesen 20 helyszínen. A Diáksportfesztiválok egyik alapja a multisport szemléletmód, melynek célja, hogy az egyes állomásokon megjelenő kisjátékokat kipróbálva a gyerekek mozgásműveltsége szélesedjen, alapvető mozgáskészségeik fejlődjenek, és minél többen minél több mozgásformával, sportjátékkal ismerkedjenek meg. 2018. novemberében négy vidéki helyszínen került megrendezésre DO60 Diáksportfesztivál. November 6-án Beled, 8-án Nagybajom,12-én pedig Nagykanizsa és Kozármisleny alsó tagozatos diákjai sportolhattak együtt a grassroots sport filozófia jegyében. Az MDSZ EFOP-3.2.10-16-2016-0001 jelű, Tehetséggondozás sport által című kiemelt projektje keretében hasonló eseményeket fog megszervezni 2019 és 2020 tavasza között is az ország több pontján, így összesen több mint háromszáz, kevésbé fejlett régióban található iskola tapasztalhatja meg testközelből a DO60 fesztiválok hangulatát. (A fesztivál típusú lebonyolítási módszert bemutató videó, valamint a Nagybajomon és Beledenmegvalósult Diáksportfesztiválokról készült fotók elérhetők a linkeken.)
  • DO60 pedagógus-továbbképzések: a Szövetség már 2016 óta folyamatosan szervez ingyenes pedagógus-továbbképzéseket az egész országban, amelyeket a partner sportági szakszövetségek munkatársaival fejlesztett ki, és amelyek szintén grassroots sport megközelítésre, így a játék- és egészségközpontúságra, az ajánlott napi mozgásmennyiség biztosítására, a versenyhelyzetek kontrollált, azaz szabályozott használatára helyezik a hangsúlyt az iskolai testnevelésben és a diáksportban. A jelenleg is futó továbbképzéseket mostanáig több mint nyolcezer testnevelést oktató pedagógus végezte el grassroots labdarúgás, szivacskézilabda, röplabda és judosportágakban

Az MDSZ missziója és a magyar diáksport identitásának alapja, hogy minden gyermek, tanuló, anyagi és családi helyzetétől függetlenül, egyenlő eséllyel férjen hozzá a sportoláshoz, éppen ezért a szövetség örömmel veszi minden – a DO60 mozgalom céljaival azonosulni tudó – sportszövetség, sportszervezet, vállalkozás vagy akár szakember csatlakozását a kezdeményezéshez.